Facebook

Så här tar du bort ett foto från Facebook:

  • Gå till det foto du vill ta bort.
  • Klicka på fotot för att öppna det.
  • Klicka på de tre punkterna och välj Ta bort foto.
  • Bekräfta genom att klicka på Ta bort.

Obs! Om du vill att någon annans foto ska tas bort från Facebook ber du personen som publicerat det att ta bort det. Du kan också ta bort en tagg från ett foto som du har taggats i.

Om du vill anmäla ett foto, ta bort en tagg i ett foto du är med i eller be den som taggat dig att ta bort fotot:

  • Håll musmarkören över händelsen på tidslinjen och klicka på pilen.
  • Välj Anmäl/Ta bort tagg på listmenyn.
  • Välj Jag vill ta bort den här taggen om det är ett inlägg eller Jag vill ta bort taggen på mig om det rör sig om ett foto
  • Du kan välja om du vill ta bort taggen eller be personen som har delat fotot att ta bort det.
  • Om inlägget är stötande ska du anmäla det till Facebook.

Förutom att ta bort en tagg kan du även göra följande:

  • Skicka ett meddelande till personen som taggat dig och be denne att ta bort materialet.
  • Blockera personen som taggat dig. Då raderas taggen och personen kan inte längre tagga eller kontakta dig på Facebook.
  • Om inlägget är stötande ska du anmäla det till Facebook (länk).

Så här anmäler du ett foto:

  • Klicka på det foto du vill anmäla
  • Håll musmarkören över fotot och klicka på Alternativ längst ned till höger
  • Välj Anmäl foto

Du kan också anmäla ett foto eller video via facebooks granskningsida:

  • Hitta bilden eller videon på Facebook och kopiera URL: en till den sidan, för du behöver den snart. URL: en är fältet högst upp på webbsidan och är ofta mycket lång.
  • Gå till Facebooks granskningssida (länk) https://www.facebook.com/help/contact/144059062408922
  • Fyll i fälten på granskningssidan.

Obs! När du granskar till Facebook är det viktigt att du skriver varför fotot eller videon ska raderas. Detta kan till exempel bero på att det strider mot Facebooks regler om nakna foton, eller för att det är något som används för mobbning.

Så här blockerar du en användare:

När du blockerar någon kan den personen inte göra saker som att tagga dig eller se saker du publicerar på tidslinjen.

  • Klicka på pilen överst till höger på Facebook.
  • Välj Inställningar och sekretess > Inställningar.
  • Klicka på Blockering i menyn till vänster.
  • I avsnittet Blockera användare anger du namnet på personen du vill blockera och klickar på Blockera.
  • Välj den person du vill blockera från listan som visas och klicka på Blockera > Blockera [namn].

Obs! Om du inte hittar personen med den här metoden kan du försöka med att gå till personens profil och välja Blockera i menyn längst ned till höger på personens omslagsbild

Från mobilappen:

  • Hitta den användare du vill blockera
  • Klicka på de tre punkterna till höger i mitten av sidan
  • Klicka på blockera
  • Följ instruktionerna på skärmen

Så här anmäler du en profil:

  • Gå till profilen som du vill anmäla.
  • Längst ned till höger på omslagsbilden klickar du på de tre punkterna och väljer Anmäl.
  • Följ anvisningarna på skärmen.

Så här tar du bort ditt Facebook-konto permanent:

  • Klicka på pilen överst till höger på Facebook.
  • Välj Inställningar och sekretess > Inställningar.
  • Klicka på Din Facebook-information i vänsterkolumnen.
  • Klicka på Inaktivering och borttagning.
  • Välj Radera konto permanent och klicka sedan på Fortsätt till borttagning av konto.
  • Klicka på Ta bort konto, ange ditt lösenord och klicka sedan på Fortsätt.

Obs! Det kan ta upp till 90 dagar från det att borttagningen har påbörjats tills allt som du har publicerat tagits bort. Medan din informationen tas bort är den otillgänglig för andra som använder Facebook.

Om du tror att ditt konto har hackats eller kapats

  • Gå in på den här sidan (länk: https://www.facebook.com/hacked)
  • Om du använder ett liknande ditt lösenord på alla plattformar du använder (t,ex email, snapchat, tik tok etc.) så bör du ändra dom också.