Hjälp! Någon vill ha nudes av mig!

Är det någon som försöker tvinga dig att skicka nudes genom tjat, hot eller utpressning? Det är aldrig OK och kan till och med vara ett brott! Vuxna får aldrig fråga barn och unga om nakenbilder, det är alltid brottsligt. Det kan vara väldigt obehagligt att få frågor eller tjat om att skicka nudes och väldigt skrämmande om nån hotar en och försöker tvinga en att skicka nudes. Även om du först har gått med på något eller fått något har du alltid rätt att ändra dig. Att du har sagt att du ska göra något eller att du har gått med på något en gång, betyder inte att du måste göra det.

Det här är kan du göra på egen hand:

Prata med en vuxen
Det blir lättare att ordna en situation om du säger till så fort det händer. Du ska inte behöva vara ensam i det som händer dig, och du har rätt att få hjälp så att frågandet om nakenbilder upphör. Det spelar ingen roll om personen säger att du inte får berätta om det som händer dig, du får alltid prata med en vuxen. Vilken vuxen runt dig kan du prata med om den här situationen? Ibland kan det vara nån i ens familj, eller ibland en tränare eller en skolkurator. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om nakenbilder och hur dåligt en kan må av vad andra gör mot en över internet och kan hjälpa en bra att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med en vuxen som inte var så bra att prata med så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och att hantera det som hänt. 

Ta en skärmdump 
Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan. Skriv vad du vet om personen, till exempel alias och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert. Betala inte någonting till personen och dela inte fler foton eller videor. Skicka inga fler meddelanden till personen.

Anmäl till polisen 11414 
Det är aldrig OK att vuxna frågar dig om bilder. Det är heller inte ok att andra hotar, tjatar eller försöker utpressa dig för att få dig skicka bilder. Det är viktigt att anmäla till polisen när någon vuxen frågar dig om nakenbilder eller om någon har du utsatts för ett brott och din anmälan kan bidra till att andra barn inte ska drabbas av det som hänt dig. 

Kontakta appen eller sajten
Kontakta appen eller sajten och be dem ta bort kontot. Företagen kan stänga av konton som gör saker på nätet som inte är ok. Här hittar du en guide till de vanligaste apparna och sajterna