Hjälp! Jag vill hjälpa en vän som varit med om något!

Vad fint att du vill hjälpa din vän!

Ofta om någon mår dåligt över något som hänt så kommer det vara viktigt att någon bra vuxen får veta om det. Barn har rätt att må bra och vara skyddade från övergrepp. Barn har också rätt att bli lyssnade på av vuxna när något hänt som de inte mår bra av. Vuxna som finns i din väns närhet har ett särskilt ansvar för att din vän ska må bra men ibland kan det vara svårt att berätta. Du som vän kan behöva prata med en vuxen i din närhet för att din vän ska få hjälp. Även om något har berättats i förtroende så är det viktigt att för att hjälpa varandra ibland berätta för att det är bäst. Ens vän blir kanske ledsen eller arg i stunden och kanske ett tag men att få hjälp att må bättre är så viktigt och sen när en fått hjälp och mår bättre så går det att förstå varför det blev berättat.

Det här kan du göra nu för din vän: 

Berätta för din vän att hen kan prata med en vuxen
Det blir lättare att ordna en situation om din vän ber om hjälp. Hen ska inte behöva vara ensam i det som händer hen, och hen har rätt att få hjälp. Det spelar ingen roll om personen har sagt att din vän inte får berätta, hen får alltid prata med en vuxen. Finns det någon vuxen i hens närhet som hen kan prata med?Ibland kan det vara nån i ens familj, eller ibland en tränare. Hen kan även prata med skolkuratorn eller med någon på en ungdomsmottagning. De är vana att träffa personer som är i svåra situationer och vet vad barn behöver för hjälp. I de flesta fall har de tystnadsplikt men det finns tillfällen när de behöver berätta vad hen sagt. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om våld och övergrepp och hur dåligt en kan må av vad andra gör mot en och kan hjälpa en bra att hantera jobbiga situationer. 

Om någon sprider bilder på din vän eller hen blivit utsatt för ett brott så kan hen:

Ta en skärmdump 
Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att hen kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan. Be din vän skriva vad hen vet om personen, till exempel alias och när de hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om hen inte vet säkert. Betala inte någonting till personen och dela inte fler foton eller videor. Skicka inga fler meddelanden till personen.

Anmäl till polisen 114 14 
Det är aldrig OK att vuxna t.ex. frågar barn om bilder eller skickar oönskade nakenbilder. Det är heller inte ok att andra hotar, tjatar eller försöker utpressa din vän för att få hen skicka bilder. Det är viktigt att anmäla till polisen när någon vuxen frågar om nakenbilder eller om någon har utsatts för ett brott och anmälan kan bidra till att andra barn inte ska drabbas av det som hänt din vän. 

Blockera personen
Om personen kontaktar din vän via sms kan hen blockera numret. På Iphone går du in i samtalslistan, trycker på ikonen med ett i och en cirkel och väljer ”blockera den här uppringaren”. 

Här hittar du instruktioner om hur en blockerar användare på de vanligaste apparna och sajterna som du kan dela med din vän.

Kontakta appen eller sajten
Kontakta appen eller sajten och be dem ta bort kontot. Företagen kan stänga av konton som gör saker på nätet som inte är ok.