Hjälp! Jag tror jag kanske har blivit våldtagen?

Ingen har rätt att ha sex med dig eller göra sexuella saker med dig om du inte vill. Det spelar ingen roll om personen är din partner, en kompis kompis eller en främling. För att sex ska vara okej behöver den en har sex med säga eller tydligt visa att hen vill ha sex. Annars är det ett sexuellt övergrepp och alltså ett brott. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt något som får dig att må sämre.

Sex ska vara på lika villkor och härligt för alla som är med. Du ska aldrig behöva känna dig 

tvingad eller stressad att ha sex. Du ska inte heller behöva gå med på något för att du tänker att du kanske borde eller för att du känner att någon annan vill, eller förväntar sig det. 

Om du känner att du blev tvingad sex mot din vilja så är det allvarligt. Att du blev kränkt sexuellt är väldigt personligt och intimt och det är inte ovanligt att man tänker mycket på det och mår dåligt över det som hände. Det spelar ingen roll om du har velat haft sex med personen tidigare den dagen, eller vid ett annat tillfälle, du har alltid rätt att säga nej. 

Det här är kan du göra på egen hand:

Prata med en vuxen
Det blir lättare att ordna en situation om du säger till så fort det händer. Du ska inte behöva vara ensam i det som händer dig, och du har rätt att få hjälp. Det spelar ingen roll om personen säger att du inte får berätta om det som händer dig, du får alltid prata med en vuxen. Vilken vuxen runt dig kan du prata med om den här situationen? Ibland kan det vara nån i ens familj, eller ibland en tränare eller en skolkurator. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om våld och övergrepp och hur dåligt en kan må av vad andra gör mot en och kan hjälpa en bra att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med en vuxen som inte var så bra att prata med så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och att hantera det som hänt. 

Anmäl till polisen 11414 
Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det är olagligt. Det är aldrig ditt fel om du utsätts för ett övergrepp, och du har rätt att få stöd om det har hänt. Du har även rätt att anmäla till polisen och bli lyssnad på. 

Kontakta Socialtjänsten
Socialtjänsten, eller soc som många unga kallar det, finns i alla Sveriges kommuner. Soc ansvarar för att ge stöd och hjälp till barn och unga som inte har det bra. Hos soc jobbar bland annat socialsekreterare som kan hjälpa dig om du har blivit utsatt för ett övergrepp.