Hjälp! Jag har spridit nudes!

Vad bra att du vill göra något åt det och hör av dig!

Det är aldrig OK att dela privata, pinsamma eller utlämnande bilder och filmer på personer utan att först få deras samtycke. Samtycke betyder att du har frågat innan om det är ok att dela en nakenbild. Om någon har skickat dig en bild som du har bett om har du fått ett förtroende från den personen att ta del av bilden. Det är bra att komma överens om tillsammans om bilden får sparas eller om den ska raderas efter att du har tittat på den. Även om de först har gått med på att skicka något till dig eller du har skickat något till dem har en alltid rätt att ändra sig i framtiden därför är det viktigt att alltid fråga innan du delar. Att sprida nudes utan samtycke kan även vara olagligt. Om du har fått en oönskad nakenbild ska du inte skicka den vidare för då kan du göra dig skyldigt till något brottsligt. 

Det här är kan du göra på egen hand om du har spridit nudes:

Prata med en vuxen
Det blir lättare att ordna en situation om du säger till så fort det händer. Om du har spridit nudes och nu vill göra något åt det ska du inte behöva vara ensam i det som händer dig, du har rätt att få hjälp så att spridningen av bilden upphör. Vilken vuxen runt dig kan du prata med om den här situationen? Ibland kan det vara nån i ens familj, eller ibland en tränare eller en skolkurator. Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om nakenbilder och hur dåligt en kan må av vad en har gjort mot andra över internet och kan hjälpa en bra att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med en vuxen som inte var så bra att prata med så prova att prata med nån annan vuxen. Du har rätt att bli lyssnad på och att hantera det som hänt. 

Berätta för den som har skickat bilden
Om du har delat en bild som du inte fick dela har du brutit ett förtroende. Berätta för personen, be om förlåtelse för vad du har gjort och att du försöker att ordna situationen. När någon har brutit ett förtroende är det naturligt att personen kan känna en massa känslor som exempelvis ilska och sorg. Om det är svårt att berätta för personen på egen hand så ta hjälp av en vuxen du litar på. 

Om du vet vem det är du spridit bilden till och det känns ok
Ta kontakt med personen och be hen ta bort bilderna eller filmerna. Berätta att personen på bilden inte vill att bilden sprider den vidare. Du kan även berätta för dem att det kan vara brottsligt att ha bilden kvar och dela den vidare. Ta gärna hjälp av en vuxen om du inte vill eller orkar själv. Du gör rätt som vill göra något åt det!  

Kontakta appen eller sajten
Kontakta appen eller sajten och be dem ta bort bilden. Här hittar du en guide till de vanligaste apparna och sajterna. Anmäl även inlägget eller kontot.

Om du inte kan sluta sprida nudes
Om du har svårt att sluta sprida nudes är det bra om du kan träffa någon och prata om det. Du kan alltid höra av dig till ECPAT Stödlinje och prata med oss. Om du är över 16 år kan du ringa till Preventells hjälplinje 020-667788 för frågor som rör en sexualitet som du inte mår bra av.