Hjälp! Jag är rädd att mina föräldrar ska få veta!

Många vuxna som träffar barn är mer vana än en tror att prata om sex och relationer och kan hjälpa en bra att hantera jobbiga situationer. Om du skulle prata med dina föräldrar och det inte går så bra så prova att ta hjälp av en annan vuxen. Ibland kan det vara så också att en har föräldrar som inte är så bra att prata med eller att hjälpa en. Du har rätt att bli lyssnad på och att hantera det som hänt.

Tips till dig som vill prata med dina föräldrar:

Det blir lättare att ordna en situation om du säger till så fort det händer. Du ska inte behöva vara ensam i det som händer dig, och du har rätt att få hjälp. Det spelar ingen roll om någon säger att du inte får berätta om det som händer dig, du får alltid prata med dina föräldrar. 

Även om det kan kännas svårt att prata om sånt som är jobbigt så försök ändå. Tänk att det viktigaste är att du inte håller allt för dig själv, du kan börja mitt i vad du känner eller från början. Det måste inte bli på ett visst sätt utan berätta i den ordning det kommer. 

Om det är för jobbigt att berätta så skriv ner det som känns jobbigt. Det kan vara tankar och känslor. Sen kan du be dina föräldrar läsa det du har skrivit. 

Du behöver inte berätta allt direkt. Det är ok. Börja att berätta att du inte mår bra över en grej och vill ha lite sällskap en stund. 

Om det är svårt att prata med dina föräldrar så be en annan vuxen vara med på samtalet. Kanske en kusin eller en farmor kan hjälpa till?